Potrebno je:
- 100 g krem sira
- 100 g svježeg sira
- 1 čen bijelog luka
- 1 kašika svježih začinskih trava
- (vlašac, bosiljak, origano, ruzmarin)
- po potrebi so i biber
- 5 komada slanine za oblaganje gljiva
- 20 g maslaca, ako pečete u tavi
Priprema:
Kremasti sir i svježi sir,
zajedno umutiti, posoliti i dodati začinske trave, koje sitno isjeckate.
Svakom šampinjonu/gljivi otkinuti peteljku, pa u udubljene napuniti
smjesom sira i začinskih trava..spojiti kao "puslice", omotati
slaninicom i staviti na drveni štapić za ražnjiće. Uraditi sve isto tako
sa preostalim gljivama. Zagrijati roštilj i ispeći gljive na roštilju
ili kao ja peći u tavi. Tavu zagrijati, dodati malo maslinovog ulja i
peći gljive, okretajući ih da budu svuda lijepo pečene, a posebno ako
stavljate slaninicu, ona daje fin okus, kompletnom jelu, no može i bez
nje!!
Na kraju dodati maslac u tavu i skloniti sa šporeta...maslac će se
otopiti i time preliti gljive. Servirati kao predjelo ili kao glavno
jelo uz dosta svježe salate.
Nema komentara:
Objavi komentar